Nehéz eligazodni a tapéták végtelennek tűnő kínálatában? Legyen a tapéta egyedi, mégis olyan, ami mellett hosszú távon is elköteleződhetsz? A döntés nem egyszerű. Egy jól kiválasztott design tapéta karaktert adhat egy egyszerű helyiségnek, textúrát vihet egy semleges enteriőrbe.

Összegyűjtöttünk néhány tippet, ami segíthet a döntésben:

1. Válassz egy hangsúlyos falat!

A tapéták egyik legnagyszerűbb tulajdonsága, hogy mélységet és stílust adnak az enteriőrnek. A tapétázás célja lehet fókuszpont vagy kontraszt kialakítása, a dinanizmus, a játékosság vagy az elegancia megteremtése. Arra is használhatjuk, hogy kiemeljük a helyiségben lévő lakberendezési tárgyakat. A legegyszerűbb megoldás, ha kiválasztunk egy falat, amelyet a tapétával teszünk hangsúlyossá.

A nappaliban kiemelhetjük azt a falat, amelyet a szobába lépve először meglátunk. A maximális hatás érdekében olyan felületet válasszunk, amelyen nincsenek ablakok. Nem feltétlenül kell a teljes falat tapétával borítani. Remekül mutathat, ha csak egy részét dekoráljuk. Ha tetszik egy design, de attól tartasz, hogy a nappaliban túl domináns lesz, keress kevésbé kontrasztos motívumokat vagy gondolkodj struktúrákban.

Ez alól az általános szabály alól kivételt képez a hálószoba, mivel itt az ágy mögötti falat célszerű kiemelni. Választhatunk merészebb, sötétebb árnyalatú designt, fémes csillogással, elegáns damaszk mintával, mozgalmas trópusi, vagy kifinomult art deco stílusban.


Egy másik helyiség, ahol a faldekorációval érheted el a „Wow"  hatást, az étkező. Elég egy kis falfelület, vagy egy sarok, amit különleges faldekorációval lehet díszíteni. A tapéta különleges karakterét nem csak a minta adhatja, fényes felületekkel, a motívumban lévő arany vagy ezüst elemekkel, vagy különböző struktúrákkal is elérheted ugyanezt a hatást.

2. Játssz a függőleges vagy vízszintes mintákkal!

A párhuzamos vonalak térformáló képességét használhatjuk arra, hogy optikailag megnöveljük a belső teret.

Ha azt szeretnéd, hogy a szoba magasabbnak tűnjön, az illúziót függőleges csíkokkal érheted el, mivel így a minta a mennyezet felé irányítja a figyelmet. A vonalakkal vagy csíkokkal díszített tapéta időtálló választás. Használhatsz merész széles, elegáns keskeny vagy akár szabálytalan csíkokat.

Míg a függőleges csíkok magasságot a vízszintes csíkok mélységet adnak. A vízszintesen futó csíkos tapéta szélesebbnek mutathat egy szobát, mint amilyen valójában és kiemelheti a helyiségben lévő designelemeket. Ne feledd, bármilyen függőleges csíkos tapéta felrakható vízszintesen is!


Nem kell szigorúan csíkokat választani, hogy a tapéta szélesebbnek, magasabbnak vagy nyitottabbnak mutasson egy szobát. Remek megoldás bármilyen vonalakat tartalmazó, vízszintes vagy függőleges irányba futó minta, amelyet a szem követhet.

Megfelel a célnak a „chevron” minta, hiszen mélységet kölcsönöz a helyiségnek. Amellett, hogy magasabbnak tűnik a fal, mint amilyen valójában, ez a motívum fókuszpontot is ad, amely vonzza a tekintetet.

Ha a csíkos vagy geometrikus formák túl szabályosak az enteriőrhöz, a növénymintás tapéták között is találunk olyat, amely alkalmas a kívánt illúzió megteremtésére. Ilyenek például a felfelé futó növényeket ábrázoló tapéták.


3. Nem csak motívumokkal érheted el a kívánt hatást

Nem feltétlenül kell motívummal díszített tapéta ahhoz, hogy meghatározó eleme legyen az enteriőrnek. Egy egyszínű vagy magában mintás tapétával színt és textúrát vihetünk bármelyik helyiségbe. Remek választás, ha egy bútort vagy egyéb lakberendezési tárgyat szeretnél kiemelni.

Kiegészítik a meglévő színsémát, és nagyszerű keretet adnak a szoba számára. Sokoldalúan, széles körben használhatók, gyakran készülnek vinyl felülettel, amelynek köszönhetően nagyobb igénybevételnek kitett helyiségekben is használhatók. Lehet koptatott mintás, beton-, vagy textilhatású, bőrhatású, fényes felületű, így bármilyen stílusú lakótérben elhelyezhetők.




 

4. Gondolj a megvilágításra!

Az egyik kiindulópont, amit szem előtt kell tartani, hogy mennyi természetes fényt kap a tapétázni kívánt helyiség a nap folyamán. Akár sok a természetes fény, akár kevés, érdemes figyelembe venni, hogy milyen hangulatot kelt a fény jelenléte vagy annak hiánya.

A helyiségben lévő fényviszonyok befolyásolhatják a tapéta megjelenését. A megvilágítástól függően a tapéta nem csak világosabbnak vagy sötétebbnek tűnhet, de az árnyalata is eltérő lehet.

Ha egy helyiség sok természetes fényt kap, észszerű döntés lehet, ha világosabb, élettel teli színeket használunk, amely hangsúlyozza a tér könnyedségét. Persze az enteriőr stílusától függően – különösen, ha merészebb designban gondolkodunk – a sötétebb árnyalatok is működhetnek. Ugyanakkor a tapéta kiválasztásánál a felületet mindenképpen érdemes figyelembe venni: világos terekben a fémes hatású design helyett célszerűbb a matt felületű tapéta mellett dönteni. Ahol sok a természetese fény, ott a fényes felületű tapéta csillogni fog, a design nem nyújtja azt a hatást, amit szeretnénk, és akár zavaró is lehet.

Sötét folyosóra vagy olyan helyiségbe, ahol kevés a természetes fény megfontolandó a sima felületű tapéták használata, amelyek visszaverik a fényt. A texturált felületek hajlamosak sötétebbnek láttatni a falat.

5. Kérj termékmintát!

Minden szabály, általános javaslat alól lehet kivétel, így könnyebb a döntés, ha termékminta segítségével próbáljuk kiválasztani a megfelelő designt. Próbáld ki a tapétamintákat a dekorálni kívánt falakon, hogy természetes fényben lásd a tapéta színét és struktúráját.